









Zobacz!!!
|
|
ZACZYNAMY |
PIELĘGNACJA |
POKARMY |
HODOWLA POKARMU |
NAWOŻENIE |
CHEMIA WODY |
BIMBROWNIA |
BUDOWA POKRYWY |
UDOSKONALENIA |
LITERATURA |
SUCHY |
ŻYWY |
MIĘSNY |
ROŚLINNY |
Warzywa i owoce
Mimo że nie wszystkie ryby hodowane przez akwarystów są roślinożerne, to nawet skalary nie pogardzą kawałkiem kalafiora lub sałaty. Generalnie pokarmy poniżej wypisane powinny otrzymywać ryby wybitnie roślinożerne (zbrojniki, labeo, kosiarki). Nie jestem tu w stanie wymienić wszystkich możliwych owoców i warzyw które można rybom podawać, więc wymienię tylko te które Ja podawałem moim: zbrojnikom niebieskim, labeo, gurami złotemu i kiryskom (tylko te ryby zawsze są obecne przy warzywnym stole). Należy jednak pamiętać by wszystkie rośliny jakie podajemy nie były z pewnego źródła (nie pryskane), bo może się to źle skończyć. Warzywa są dość odporne na zepsucie, ale nie mogą leżeć na dnie w nieskończoność, dlatego najpóźniej po 24H należy wymienić pokarm na świeży.
1. Marchew - podaje się ją lekko ugotowaną, można pokroić w plasterki lub przepołowić - ugotowana tonie. Ryby początkowo wyjadają sam rdzeń, ale potem biorą się za całość, by im ułatwić konsumpcję dodatkowo nacinam te marchewkę nożem w kratkę, tak by zbrojnikom było łatwiej ją zeskrobywać. Ja używam specjalnego (wymyślonego przeze mnie), sposobu podawania pokarmu roślinnego. Jest to kamień z przyczepionym kawałkiem plastiku i żyłką do umieszczania smakołyków w odpowiednim miejscu.
2. Kalafior - gotujemy na pół twardo, tak by się nie rozlatywał, najlepiej w nie osolonej wodzie, umieszczamy w akwa przykładając kamieniem lub używając podobnego kamienia jak Ja. Kalafior bardzo śmierdzi jak jest ugotowany i nie może zbyt długo leżeć w baniaku - najwyżej 5 godzin.
3. Ogórek - zwykły surowy ogórek, kroimy w grubsze plastry lub przepoławiamy całego i w akwa przygniatamy kamieniem, zjadany jest tylko środek - pestki wypluwane. Może długo leżeć w baniaku, ale nie zostanie zjedzony w całości.
4. Kalarepa - podajemy podobnie jak marchew, ale trzeba dłużej gotować i koniecznie ponacinać.
5. Cukinia - jest dość miękka sama w sobie, ale nie dość by ja zjadły ryby, należy ją trochę podgotować. Kroimy plasterek ok. 0.5cm, obieramy ze skóry, wyciągamy peskti i do akwa, przywalamy kamieniem.
6. Kapusta - jest jej wiele rodzajów i każda nadaje się na pokarm (oprócz ozdobnej). Odrywamy liścia i go sparzamy wrzątkiem, tak by zrobił się lekko przezroczysty. Możemy go podawać na żyłce lub przywalić kamieniam.
7. Jajka - nie są to warzywa, ale musiałem je gdzieś umieścić. Żółtko ugotowanego jajka kurzego jest idealne dla narybku. Rozprowadzamy trochę żółtka w wodzie i zakraplaczem do oczu wkraplamy do akwarium z narybkiem. Dorosłym rybom można podawać drobno posiekane białko. Trzeba uważać z ilością bo nadmiar w baniaku szybko gnije.
8. Arbóz - podajemy na surowo, bez pestek (świeży), przywalamy kamieniem lub opuszczamy na żyłce.
9. Melon - sam nie wiem czy to warzywo czy owoc, ale czy warzywo może być tak smakowite? Podajemy na surowo, tak jak arbuza.
10. Truskawki - świeżą truskawkę kroimy na pół i na żyłce wkładamy do zbiornika. Pestki są wypluwane - truskawka to podobno botaniczne orzech !!!
11. Pomidory - na surowo, kroimy plasterek i umieszczamy pod kamieniem. Zjadany jest ten żel dookoła pestek.
12. Jabłko - podajemy na surowo lub podgotowane, nacinając podobnie jak marchewkę.
13. Gruszka - na surowo, podajemy opuszczając na żyłce lub przywalając kamieniem, można ponacinać.
14. Szpinak - po jego zjedzeniu nasze ryby będą silne jak Popeye :0
Jest z nim trudna sprawa, jeżeli zdobędziemy go w liściach to dajemy tak jak kapustę lub sałatę - sparzamy. Jeżeli kupimy mrożony to trzeba podawać w specjalnym sitku lub suszyć na kamieniu. Gdzieś w necie poczytałem że można pokryć kamień rozdrobnionym szpinakiem i wysuszyć w piekarniku - po wystygnięciu zielenina trzyma się kamienia i można ją w takiej postaci podawać rybom.
15. Glony - same rosną w niemal każdym akwarium i nie trzeba ich specjalnie poszukiwac.
Dużo więcej na temat Pokarmów znajdziecie w Akwarystycznej Książce Kucharskiej
|