![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zobacz!!! |
![]() |
NATLENIENIE |
CO2 | AZOT W
WODZIE | ODCZYN |
TWARDOŚĆ | SZYSZKI
OLCHOWE | Twardość ogólna - TWOTwardość ogólna to zawartość jonów wapnia Ca i magnezu Mg w wodzie. Znakomita większość testów mierzy tylko zawartość Ca, a to dlatego że, głownie ten metal występuje w wodzie twardej. Poza tym inne metale występują w wodzie wodociągowej w śladowych ilościach i trudno było by zmierzyć ich zawartość.Prawdą jest że TWO = TWW + twardość nie węglanowa, jednak spotkałem się z wodą (nadal jej używam) która miała TWW > TWO. Było tak dlatego ponieważ, testy na TWW nie mierzą w rzeczywistości twardości wody a jej alkaliczność, a ta wcale nie musi być mniejsza od TWO. To całe zamieszanie które wybuchło swojego czasu na grupie dyskusyjne wynikało po prostu z niedoskonałość testów dla akwarystów, a może chemików amatorów?
W Europie (również w Polsce) twardość mierzy się w stopniach niemieckich - dGH. Jeden stopień dGH to 10 mg tlenku wapnia CaO na litr wody. Jest wiele miar twardości i każdą z nich da się przeliczyć na stopnie niemieckie.
TWO < 4 dGH - woda bardzo miękka Ogólnie ryby akwariowe wymagają wody miękkiej lub lekko miękkiej, ale jak zawsze są od tej zasady wyjątki. Ryby z wód afrykańskich wymagają wody twardej, natomiast ryby południowo amerykańskie wody miękkiej. Podobnie jest z roślinami - jednak w znakomitej większości wymagają one wody miękkiej. Twardości wody nie jest aż tak ważna jak odczyn, ale pewne gatunki ryb nie
tolerują innej wody niż takiej w jakiej żyją w naturze. Nie zapewniając
im wody o odpowiedniej twardości możemy je narazić na różne choroby,
nie doprowadzenie do tarła, a w skrajnych przypadkach, szybką śmierć.
Zatwardzenie wody jest o wiele prostsze niż jej zmiękczenie. W pierwszym
przypadku wystarczy dodać CaCO3 (wapienia lub żwiru koralowego) ok.
2,5 łyżeczki od herbaty na 50 litrów wody. Drugi przypadek jest trudny,
ponieważ większość wód występujących w Polsce jest twarda i należy zainwestować
trochę uwagi, pieniędzy i wiedzy by uzyskać wodę miękką. Możemy w tym
celu wykorzystać torf, jednak gdy mam do czynienia z wodą bardzo twardą
> 15, metoda torfowa okaże się nieskuteczna, ponieważ Ca zawarty w wodzie
strąci humus i kwasy torfowe co objawi się wszędzie osiadającymi kłaczkami. Testy do pomiaru twardości są produkowane przez niemal wszystkie firmy zajmujące się naszym tematem oraz powszechnie spotykane w sklepach akwarystycznych. Twardość węglanowa - TWWTwardość węglanowa jest to miara związków wapnia i magnezu z wodorem czyli jonów HCO3 i CO3.Prawdą jest że TWO = TWW + twardość nie węglanowa, jednak spotkałem się z wodą (nadal jej używam) która miała TWW > TWO. Było tak dlatego ponieważ, testy na TWW nie mierzą w rzeczywistości twardości wody a jej alkaliczność, a ta wcale nie musi być mniejsza od TWO. To całe zamieszanie które wybuchło swojego czasu na grupie dyskusyjne wynikało po prostu z niedoskonałość testów dla akwarystów, a może chemików amatorów? Tak więc testy na TWW mierzą alkaliczność wody, a nie jej TW. Dzieje się tak dlatego bo w wodzie słodkiej najczęściej istnieje silny związek TWW z alkalicznością - im TWW niższa tym woda jest kwaśniejsza lub gdy bardziej alkaliczna tym TWW większa. Miarą twardości węglanowej - podobnie jak TWO są stopnie niemieckie (w Europie) - dKH. Określają one stężenie węglanu wapnia CaCO3 w wodzie.
TWO < 4 dGH - woda bardzo miękka Różne ryby, jak i rośliny wymagają różnej TWW - a w tym przypadku jest podobnie jak przy TWO. Zmienić TWW jest o wiele łatwiej niż TWO. By ją obniżyć wystarczy przegotować wodę, przefiltrować ja przez torf, dodać wymieniaczy jonowych, lub CO2. By ją natomiast podwyższyć musimy dodać ok. 1 łyżeczkę od herbaty sody oczyszczonej na każde 50 litrów wody by podwyższyć mierzalną twardość węglanową (alkaliczność) o 4 stopnie. Bardzo ważna własnością TWW jest buforowanie wody, czyli wiązanie wolnego wodoru w wodzie. Im większa jest buforowość tym woda jest stabilniejsza odczynowo tz. jej pH nie waha się w stosunku dobowym. Tak więc jeśli chcemy posiadać wodę o TWW=0 musimy do niej dodać ekstraktu torfowego (humusu) ze względu na jego równie dobre działanie buforujące. Obrazowo wygląda to tak: Jeśli woda zawiera HCO3- lub CO3- to zachodzi w niej proces łączenia tych anionów z kationami wodorowymi H+ (wolnym wodorem, który jest odpowiedzialny za odczyn pH). W wyniku połączenia np. HCO3- z H+ powstaje H2CO3, a ten z kolei rozkłada się na wodę H2O i dwutlenek węgla CO2 (który szybko ulatuje z wody). Odczyn nie zmienia się ponieważ wolne jony H+ nie są praktycznie wolne bo szybko łączą się z HCO3 lub CO3. Testy na TWW podobnie jak na TWO produkowane są przez wszystkich producentów sprzętów akwarystycznych i dostępne są powszechnie w handlu - również w Polsce (kiedyś ich nie było, ale co kiedyś BYŁO?) |